• DOLAR
    %0,24
  • EURO
    %-0,09
  • ALTIN
    %0,91
  • BIST
    %2,01
SANCAKTEPE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ LENFOMA KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİ

SANCAKTEPE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ LENFOMA KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİ

Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü dünyada her yıl 360 binden fazla insanın yakalandığı, her gün ortalama 1000 kişiye teşhis konulan lenfoma hakkında bilgilendirmede bulundu.

Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü lenfoma kanseri hakkında yaptığı bilgilendirme şöyle ; 
Vücudumuzun değişik bölgelerinde bulunan ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücut direncini sağlayan lenf bezleri, bağışıklık sisteminin önemli bir bileşenidir. Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötu huylu lenf bezi hastalıklarıdır. Dünyada her yıl 360 binden fazla insanın lenfomaya yakalandığı, her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konulduğu bilinmektedir. Erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa 6 ay içinde ölümcül hale dönüşebilmektedir.

Lenfomaya neyin sebep olduğu kesin olarak açıklığa kavuşturulamamış olup, bazı risk faktörleri belirlenmiştir: Yaş, cinsiyet (erkeklerde oran daha fazla), ırk ve etnik köken(beyaz ırklarda görülme oranı daha yüksek), aile öyküsü, kimyasal maruziyet ve radyasyon maruziyeti, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, otoimmun rahatsızlıklar, bazı enfeksiyonlar(HCV, EBV, HHV-8, Helicobacter pylori, Chlamydophila psittaci, Campylobacter jejuni gibi), vücut ağırlığı, meme implantları (nadir olmakla birlikte meme implantı olan bazı kadınlarda bir tür anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) geliştiği gözlemlenmektedir.)

FARKLI BELİRTİ VE SEMPTOM GÖRÜLEBİLİR
Lenfomanın tipine ve vücutta nerede olduğuna bağlı olarak birçok farklı belirti ve semptom görülebilir. Bazen büyük boyutlara ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilmektedir. Aşağıda listelenen belirtilerden bir veya daha fazlasının varlığı, mutlaka lenfoma olduğu anlamına gelmez. Yine de sayılan belirtilerin varlığı halinde hekiminize başvurmanız yerinde olacaktır:  Sebebi belirlenemeyen ateş, gece terlemesi, son 6 ayda yaşanan vücut ağırlığının %10’undan fazla kilo kaybı, şiddetli ve devamlı halsizlik durumu, vücutta 1 cm’den büyük ağrılı veya ağrısız bezeler.

Bu şikayetlerin varlığı kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bu gibi şikayetlerde en yakın zamanda hekiminize muayene olmanız gerekmektedir. Kesin tanıyı ancak hekim koyabilir. Maalesef lenfomalar için erken tespite yönelik kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmamaktadır.

LENFOMA TANISINDA EN ÖNEMLİ BASAMAK
Lenfomanın tanısında en önemli basamaklar ayrıntılı öykü ve fizik muayenedir. Öykü ve muayenede şüpheli bulguların tespit edilmesi durumunda lenf nodu biyopsisi, kemik iliği biyopsisi, görüntüleme tetkikleri, kan sayımı, kan testleri, biyokimyasal incelemeler gibi ek tanı metotlarına başvurulur. Hastalığın türlerine göre farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi metotlarına ek olarak uygun hastalarda biyolojik tedaviler (monoklonal antikorlar), kök hücre nakli gibi yöntemlere de başvurulabilmektedir. Biyopsi ve hastalığın durumunu tespit amaçları dışında, cerrahi lenfoma tedavisinde nadiren kullanılmaktadır.

Tevfik Erk / İstanbul

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM